Skip to main content
Bez kategorii

Menu na chrzciny – tradycyjnie czy z twistem?

Chrzciny to bardzo ważne wydarzenie dla wszystkich bliskich i przyjaciół rodziny, a jako takie wymaga stosownej oprawy. Jak to zwykle bywa przy tego rodzaju uroczystościach, jednym z ważniejszych punktów programu oraz, bądźmy szczerzy, sporym wyzwaniem dla organizatorów, jest ułożenie menu. I to bez względu na to, czy przyjęcie jest planowane w domu, czy w restauracji, chociaż, w tym drugim przypadku, dużym wsparciem będzie na pewno wiedza i doświadczenie personelu wybranego lokalu.

Tradycyjnie czy awangardowo?

Jeszcze nie tak dawno głównymi i obowiązkowymi pozycjami większości imprez rodzinnych, w tym chrzcin, wesel i komunii, był nieśmiertelny rosół i schabowy, jednak obecnie standardy zdecydowanie uległy zmianie. Oczywiście wśród gości na pewno nadal znajdą się zwolennicy tradycji, jednak bez wątpienia wiele osób chętnie sięgnie po nieco odświeżone menu. Inna kwestia to specjalne diety i/lub alergie pokarmowe. I w tym miejscu zadajmy sobie zatem pytanie, czy uda się zadowolić wszystkich? Niestety odpowiedź jest zazwyczaj przecząca, dlatego układaniu menu na chrzest powinien zawsze przyświecać rozsądek. O ile bowiem konieczne jest uwzględnienie zdrowia czy dobrego samopoczucia gości, o tyle zwyczajnie nie da się zadowolić każdego wujka czy ciotki. Nie ma też sensu całkowite rezygnowanie ze swoich upodobań na rzecz przyjaciół i rodziny. Jeżeli jesteśmy zwolennikami nowocześniejszej kuchni, dań orientalnych, śródziemnomorskich czy wegańskich, postawmy właśnie na taki jadłospis. Warto jedynie dostosować go nieco do naszych lokalnych standardów i realiów, na przykład pod względem ostrości czy niektórych produktów.

Menu dla najmłodszych

Na wszystkich rodzinnych przyjęciach zawsze pojawiają się dzieci, które, jak zapewne każdy wie, niekoniecznie podzielają upodobania kulinarne dorosłych. Mając to na względzie warto przygotować dla nich tak zwane pewniaki. Doskonałym pomysłem będzie zupa pomidorowa, nuggetsy, kurczak czy burgery. Warto też mieć na uwadze fakt, że najmłodsi mogą nie podołać standardowym porcjom, dlatego dobrze by było przygotować nieco mniejsze. W ten sposób całe wydarzenie będzie zgodne z nurtem less waste a my zaoszczędzimy nieco środków.

Pora roku

Tym, co na pewno powinno się uwzględnić opracowując jadłospis na chrzest jest pora roku. Doskonałą decyzją będzie bazowanie na produktach dostępnych w danym okresie, dzięki czemu wszystko będzie świeże i aromatyczne, a cała impreza tańsza i bardziej ekologiczna. Ważne jest też dostosowanie menu do panujących na zewnątrz temperatur. W miesiącach letnich świetnym wyborem będą chłodniki, sałatki, lemoniady, ciasta z owocami, lody i sorbety, zimą natomiast dania rozgrzewające, bardziej treściwe i cięższe ciasta z kremami czekoladowymi, kawowymi czy z bakaliami.

Tort na chrzest

Tort to zdecydowany król każdego przyjęcia, co za tym idzie kluczowy jest nie tylko jego smak, ale i wygląd. Na przyjęcia z okazji chrztu najczęściej wybiera się wypieki w delikatnych pastelowych barwach często podkreślając płeć maluszka kolorem. I tak, zgodnie z tradycją, ciasto dla dziewczynki jest różowe, dla chłopca natomiast niebieskie, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby postawić na nieco bardziej uniwersalne, a przy tym eleganckie barwy, jak lawenda z odrobiną złota, kremowy, a nawet srebrny. Jeśli natomiast chodzi o smak, ten, podobnie jak menu, powinien korespondować z porą roku. Latem egzamin zdadzą desery lodowe (o ile lokal ma możliwość bezpiecznego przechowania), kremy na bazie śmietanki i maskarpone oraz, rzecz jasna, owocowe. Na chłodniejsze dni natomiast poleca się wanilię, śmietankę, kawę, karmel lub czekoladę.

Podsumowanie

Choć chrzciny to mniejsze wyzwanie niż ślub, to jednak, jak każda tego typu uroczystość, wymaga sporo wiedzy, zaangażowania i pracy. Mając to na względzie zdecydowanie wygodniej urządzić przyjęcie w lokalu posiadającym doświadczenie i całe zaplecze, jakiego wymagają takie wydarzenia. Osobom szukającym restauracji na chrzest w Zachodniopomorskim możemy z czystym sumieniem polecić Werandę. Położona nad jeziorem Miedwie, dysponująca nie tylko klimatycznymi salami, ale też ogrodem i oranżerią, stwarza szeroką gamę możliwości i gwarantuje niezapomnianą oprawę. Lokal jest doskonale skomunikowany z dużymi miastami, Stargardem i Szczecinem, dzięki czemu wszyscy goście bez trudu dotrą na chrzciny, a na miejscu znajdą duży, komfortowy parking. Mimo bliskości miasta Weranda gwarantuje bliski kontakt ze światem natury, odpoczynek od zgiełku i codziennego, szybkiego tempa życia oraz, co niemniej istotne, wykwintne menu, które zachwyci wszystkich uczestników przyjęcia.

Organizacja wesel szytych na miarę w Werandzie nad jeziorem Miedwie zapewnia komfort i niezapomnianą atmosferę blisko Szczecina i Stargardu w Zachodniopomorskim.

Pomożemy Ci uszyć Twoje wesele na miarę

Szybki kontakt:

+48 781 776 777

Restauracja Weranda
ul. Szczecińska 16
73-108 Morzyczyn
info@restauracjaweranda.pl

© 2025 Restauracja Weranda.