Ślub to wydarzenie kojarzące się z elegancką ceremonią i wystawnym przyjęciem, które, bądźmy szczerzy, zwykle niewiele ma wspólnego z ekologicznym stylem życia. Mnóstwo dekoracji, dodatków, resztek… Szacuje się, że typowe wesele generuje ok. 180 kg odpadów, podczas gdy przeciętny Polak wytwarza ich 350 kg, z tym, że… w ciągu roku. Te liczby mówią same za siebie, nic więc dziwnego, że coraz więcej par decyduje się na organizację wesela w duchu less waste, a nawet zero waste. Co to oznacza w praktyce? Czy, jak obawia się wiele osób, wiąże się z koniecznością rezygnacji z niezapomnianej, pięknej ceremonii? Jak zorganizować taki ślub?
Zero waste – o co w tym chodzi?
Zero waste to idea, która powstała w latach 70. XX wieku w Kalifornii i początkowo dotyczyła przede wszystkim przemysłu – chodziło o maksymalne ograniczenie zanieczyszczeń i odpadów generowanych przez produkcję. Filozofia ta szybko została zaadaptowana przez pozostałe sfery życia i obecnie promuje odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, a następnie ponowne wykorzystanie i zasobów powiązane z minimalizacją wytwarzania odpadów. Zero waste rządzi się pięcioma podstawowymi zasadami:
- Refuse – odmawianie/unikanie rzeczy niepotrzebnych
- Reduce – ograniczanie ilości kupowanych produktów, w szczególności jednorazowych
- Reuse – nadawanie przedmiotom drugiego życia
- Recycyle – segregowanie odpadów i oddawanie ich do recyklingu
- Rot – kompostowanie odpadów organicznych.
Wesele less waste – wybór miejsca
Wesele less waste już z definicji powinno być zlokalizowane blisko natury, co dodatkowo podkreśli jego charakter, co jednak istotne, sale należy wybierać w pobliżu miejsca zamieszkania, aby ograniczyć emisję spalin. Z tego samego powodu warto postawić na miejsce dobrze skomunikowane z dużymi miastami. Dzięki temu goście łatwo dotrą na miejsce i możliwe będzie zorganizowanie wspólnego transportu. Kolejna kwestia to certyfikaty. Niektóre obiekty posiadają specjalne zaświadczenia ekologiczne (GREEN KEY, BREEM, LEED), które potwierdzają m.in. korzystanie z paneli słonecznych, minimalizowanie produkcji odpadów, kompostowanie odpadów biodegradowalnych czy zbieranie deszczówki. Wreszcie, chyba jedna z najbardziej newralgicznych kwestii, czyli pozostałe po imprezie jedzenie, które nie powinno być wyrzucane, ale najlepiej odwiezione do lokalnej jadłodzielni czy domu dziecka.
Dekoracje weselne w duchu eko
Dekoracje to zwykle jeden z największych „śmietników” w przypadku tego typu imprez, jednak wcale nie musi tak być. Wiele dekoracji można wypożyczyć od specjalistycznych firm, a często nawet od wybranej sali weselnej. Warto też już na wstępie zrezygnować z plastiku na rzecz naturalnych materiałów wielorazowego użytku, jak drewno, len, bawełna lub tkaniny konopne. Dopełnieniem takich dekoracji mogą być lokalne, sezonowe kwiaty lub kwiaty w donicach, które po zakończeniu przyjęcia mogą się stać ciekawymi podarunkami dla gości. Inna, nico bardziej oryginalna opcja, zioła i rośliny jadalne. Główki kapusty, brokuły, dynie czy jarmuż wspaniale przyozdobią salę, a następnie, podobnie jak kwiaty doniczkowe, można je sprezentować gościom.
Upominki dla gości less waste
A skoro już o prezentach mowa, omówmy nieco szerzej ten temat. Oczywiście już na starcie odpadają wszelkie plastiki i zabawne gadżety, które i tak wkrótce wylądowałyby w koszu. Zamiast tego warto postawić na wspomniane rośliny/zioła w doniczkach, rzemieślnicze mydła i kosmetyki lub materiałowe torby na zakupy z personalizowanym nadrukiem. Co ważne, wszystkie upominki powinny być zapakowane zgodnie z filozofią wesela.
Catering w duchu less waste
Zdecydowanie największym wyzwaniem przy organizacji wesela w duchu less czy zero waste jest jedzenie. Jeśli chodzi o formę podania, najlepiej zrezygnować z podawania gotowych porcji na talerzach, ponieważ sprzyja to niedojadaniu, a pozostawione resztki nie nadają się już do wykorzystania. Dobrym rozwiązaniem jest bufet przygotowany w podgrzewanych pojemnikach i termosach, dzięki czemu pozostałe po imprezie jedzenie będzie można rozdać. Kolejna kwestia, dotycząca przede wszystkim chleba, sera i wędlin, to krojenie na zapas. Pozostawione w takiej formie na cały czas trwania wydarzenia produkty raczej długo nie przetrwają, dlatego najlepiej postawić na stołach duże kawałki, a nawet całe krążki i bochny, co nie tylko będzie się pięknie prezentować, ale pozwoli rozdać pozostałe kawałki przyjaciołom i rodzinie. W tym miejscu warto poruszyć jeszcze jedną kwestię. Otóż w przypadku gości mieszkających na drugim końcu kraju czy nawet za granicą rozdawanie jedzenia może być problematyczne ze względu na odległość i czas podróży. Mając to na względzie w niektórych przypadkach lepiej umówić się na odbiór pozostałych produktów z lokalną jadłodzielnią lub instytucją charytatywną.
Weselne napoje
Tutaj mamy kolejną newralgiczną pozycję, ponieważ zamawiane na wesele napoje generują zwykle mnóstwo śmieci, w tym plastiku. Niestety, nie da się tego problemu w pełni zlikwidować, ale można go znacząco zredukować. Soki, lemoniady i wodę z powodzeniem można podać w specjalnych depozytorach lub wielkich słojach, które dodatkowo będę się prezentować znacznie lepiej niż puszki i kartoniki. Z kolei jeśli chodzi o butelki po wódce, warto dowiedzieć się zawczasu czy wśród gości jest ktoś robiący domowe nalewki i przetwory i podarować butelki tej osobie. Na pewno przyjmie je z wdzięcznością i da im drugie życie.
Stroje państwa młodych
O ile garnitur jest strojem stosunkowo uniwersalnym i w zasadzie możemy być pewni, że pan młody będzie miał jeszcze wiele okazji, aby go wykorzystać, o tyle suknia panny młodej jest dość problematyczna. A wiemy przecież, jak ogromne ilości zanieczyszczeń generuje przemysł odzieżowy. Aby zatem kreacja zgodna była z filozofią less waste, może warto postawić na suknię używaną lub odziedziczoną po mamie czy babci? Można ją z powodzeniem przerobić z pomocą zręcznej krawcowej, a następnie zachować z myślą o kolejnych pokoleniach lub odsprzedać/oddać. Jeśli natomiast nie odpowiada nam takie rozwiązanie, pewnym kompromisem będzie zakup stroju uniwersalnego, który będzie mógł być noszony przy innych uroczystych okazjach.
Lokal na wesele less waste
Wesele w klimacie less waste wymaga stosownej oprawy, a co może lepiej podkreślić jego filozofię niż bliskość natury? Dlatego osobom poszukującym sali weselnej w Zachodniopomorskim, szczególnie w okolicach Szczecina i Stargardu, warto polecić restaurację Weranda. Położona na brzegu malowniczego jeziora Miedwie, na obszarze objętym programem Natura 2000 oferuje nie tylko piękne widoki, ale również bazujące na lokalnych, sezonowych produktach menu, malowniczy ogród i oranżerię. Dodatkowo, lokal oferuje możliwość wypożyczenia dekoracji oraz bazujące na lokalnych, sezonowych produktach menu z możliwością dostosowania do preferencji młodej pary i jej gości. Wreszcie, co niemniej istotne, dysponuje dużym parkingiem, dzięki czemu goście bez komplikacji dotrą na miejsce. Mając jednak na uwadze filozofię less waste, wato rozważyć wynajęcie autokaru czy busa, który dowiezie ich do restauracji na wesele z któregoś z pobliskich dużych miast – Szczecina lub Stargardu.