Skip to main content
Bez kategorii

Tort weselny – słodki symbol szczęścia

Tort weselny to coś znacznie więcej niż deser, a moment, kiedy wjeżdża on z pompą na sale weselną jest jedną z najważniejszych chwil całej uroczystości. I o ile mało kto potrafi się otwarcie przyznać do chęci zabawy przy starych szlagierach, o tyle wszyscy zawsze czekają na tort. Nawet osoby, które z tej czy innej przyczyny odmawiają jego spróbowania. Dlaczego? Ponieważ dzięki swej formie nie tylko stanowi on wspaniałą ozdobę przyjęcia, ale również, zresztą już w czasów starożytnego Rzymu, słodki poczęstunek dla gości weselnych miał zagwarantować młodym dostatek, dobrobyt i szczęście na nowej drodze życia. To jednak nie wszystko! Pierwszy kawałek ciasta to symbol wspólnego życia wypełnionego miłością i radością, a moment krojenia tortu przez młodą parę jest jednym z ulubionych momentów dla fotografów, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów.

Wybór tortu weselnego – podstawowe zasady

Jedną z pierwszych decyzji, jaką trzeba podjąć przystępując do wyboru tortu na wesele jest jego wielkość. Trzeba zadbać o to, aby każda z zaproszonych osób miała możliwość go spróbować, choć oczywistym jest, że na każdym ślubie będą goście, którzy z tych czy innych przyczyn zrezygnują z tego smakołyku. Niemniej jednak przyjmuje się przelicznik wagowy w wysokości 100-150 g/osobę w przypadków ciast lżejszych oraz 150-200 g/osobę jeśli chodzi o opcje wykończone ciężkimi, maślanymi lub marcepanowymi masami. Druga istotna kwestia to pora roku. Choć na pierwszy rzut oka może to być nieoczywiste, panująca na zewnątrz aura, zwłaszcza temperatura, ma ogromny wpływ na wybór całego menu. Dlaczego? Otóż dlatego, że w ciepłych miesiącach goście chętniej sięgną po lekki, owocowy lub lodowy deser, zimą natomiast świetnie sprawdzą się cięższe, czekoladowe, orzechowe czy kawowe kremy. W tym miejscu wato tez zorientować się czy wybrany dom weselny dysponuje warunkami chłodniczymi umożliwiającymi w razie potrzeby przechowanie tortu.

Tort na wesele tematyczne

Kwestią o znaczeniu fundamentalnym jest rzecz jasna wygląd tortu. Tu przeważają indywidualne upodobania młodej pary, jednak pamiętać należy, że estetyka ciasta musi tworzyć spójną całość z tematem wesela. I tak, posługując się przykładem, na ślubie rustykalnym idealnie sprawdzi się tort w stylu „naked cake”, czyli pozbawiony zewnętrznego tynku, z dobrze widocznymi warstwami ciasta i kremu. Te torty najczęściej ozdabia się kwiatami i owocami, a jego prosta forma doskonale koresponduje z motywem przewodnim wydarzenia. Z kolei na ślubie glamour deser powinien być elegancki, luksusowy, udekorowany w taki sposób, aby uzyskać efekt przepychu, ale nie kiczu. Dobrym pomysłem będą koronki, perły, kryształki czy jadalne złoto. Wreszcie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zdecydować się na nieco mniej konwencjonalny wypiek, z dekoracją nawiązującą do wspólnych zainteresowań lub wygodny, niewymagający krojenia tort muffinkowy.

Jaki smak tortu weselnego wybrać?

Na pierwszy rzut oka to zadanie może się wydawać najłatwiejsze, a nawet najprzyjemniejsze. Jedziecie do wybranej pracowni cukierniczej, degustujecie kolejne kawałki ciasta po czym spokojnie wybieracie to najpyszniejsze. W rzeczywistości sprawy są jednak znacznie bardziej skomplikowane. Dlaczego? Otóż po pierwsze należy wziąć pod uwagę ewentualne alergie pokarmowe gości, po drugie tort musi pasować do menu, czyli jeżeli jadłospis jest cięższy, deser powinien być lekki i orzeźwiający i na odwrót, po trzecie wreszcie, trzeba wziąć pod uwagę preferencje wegan, jeżeli są oni na liście gości. Kolejna rzecz to sama degustacja. O ile w teorii brzmi to przyjemnie, w praktyce próbowania kilkunastu różnych deserów może nas przyprawić o zawrót głowy. Co zatem zrobić? Dobrym rozwiązaniem jest wybór tortu piętrowego, w którym każdy kolejny poziom utrzymany jest w innym smaku. W ten sposób najwyższy kawałek będzie przeznaczony dla młodej pary i zgodny z jej upodobaniami, a kolejne powinny zasmakować gościom. W tym miejscu trzeba jednak podkreślić, że nigdy nie zadowolimy wszystkich, dlatego warto od czasu do czasu przypomnieć sobie, że ślub jest jednak świętem młodych i czasami po prostu trzeba wykrzesać z siebie odrobinę egoizmu.

Wybór cukierni

Szukając cukierni, która przygotuje tort na wesele trzeba wziąć pod uwagę kilka kryteriów. Na pierwszym etapie poszukiwań najprościej uwzględnić opinie, jakimi cieszą się wytypowane pracownie oraz czy ich produkty wpasowują się w preferencje smakowe i estetyczne. Kolejna istotna rzecz to lokalizacja. Przywożenie tortu z daleka jest jednak dość skomplikowane i ryzykowne, szczególnie przy wysokich temperaturach, dlatego najlepiej szukać cukierni w bliskim sąsiedztwie wybranej sali weselnej. I tak, posługując się przykładem, jeżeli jesteśmy z Zachodniopomorskiego, możemy sprawdzić oferty ślubne w większych miastach, jak Szczecin czy Stargard, które na pewno zapewnią nam szeroką gamę zróżnicowanych możliwości, począwszy od wypieków tradycyjnych, poprzez opcje wegańskie czy bez laktozy.

Podsumowanie

Osobom planującym wesele w okolicach Szczecina lub Stargardu polecamy naszą restaurację Weranda. Młodym parom oferujemy nie tylko klimatyczne sale weselne w samym sercu Zachodniopomorskiego, ogród, oranżerię czy piękne widoki, ale również możliwość zamówienia tortu w naszej pracowni cukierniczej. Oszczędzi to sporo czasu i stresu związanego z organizacją dostawy wypieku czy odbiorem osobistym, a doświadczenie naszego cukiernika jest gwarancją pięknego i smakowitego efektu końcowego.

Organizacja wesel szytych na miarę w Werandzie nad jeziorem Miedwie zapewnia komfort i niezapomnianą atmosferę blisko Szczecina i Stargardu w Zachodniopomorskim.

Pomożemy Ci uszyć Twoje wesele na miarę

Szybki kontakt:

+48 781 776 777
+48 785 776 777

Restauracja Weranda
ul. Szczecińska 16
73-108 Morzyczyn
info@restauracjaweranda.pl

© 2025 Restauracja Weranda.